Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan barajdır ve temeli 26 Şubat 2013’te atılmıştır.
Yusufeli Barajı; Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 kilometre güney batısında, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilmiş olup, 540 MW kurulu güç ile yılda ortalama 1,8 milyar kWh enerji üretecektir.Tesis şu anda; çift eğrilikli beton kemer kategorisinde dünyanın en yüksek üçüncü, genel kategoride dünyanın en yüksek yedinci barajı konumundadır. 22 Kasım 2022’de tüm inşaat çalışmaları tamamlandı.2023 yılının ilk günlerinde barajda su tutulmaya başlandı. Nehir yatağındaki bazı köylerle birlikte Yusufeli ilçe merkezin de taşınmasına neden olmuştur.
Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği koordinasyonunda, Artvin Valiliği, Artvin İl Özel İdare, Dsi 26. Bölge Müdürlüğü, Artvin Doğa Koruma Milli Parklar Müdürülü’ğü, Yusufeli Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında 12 Kasım 2022 tarihi itibariyle baraj bölgesinde su altında kalacak olan bölgelerde sahipsiz sokak hayvanları ve yaban hayvanları güvenli bölgelere taşımak, sahipsiz sokak hayvanlarının beslenmesi, kısırlaştırılması ve gerekli klinik desteklerinin sağlanması hususunda çalışmalarımız devam etmektedir.
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi kapsamında sular altında kalacak yerleşim yerlerinde yaşayan etkilenecek sahipsiz sokak hayvanları için saha analizleri yapıldıktan sonra başta Artvin Valiliği, Yusufeli Belediyesi, DSİ 26. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar Artvin İl Müdürlüğü olmak üzere ilgili tüm kamu kurumları ve bölgede ticari faaliyetlerde bulunan kuruluşlar ile görüşülerek işbirliği protokolleri yapıldı. İhtiyaç ve Kaynak Analizleri ile beraber iş planı yapıldı.
DSİ 26. Bölge Müdürlüğü'nden alınan veriler doğrultusunda barajın aktif olması ile beraber su altında kalacak bölgeler kademeli şekilde tahliye edilmeye başlandı. Barajın memba kısmı ve çevresinde ki şantiye ve köylerde yaşayan sahipsiz sokak hayvanları güvenli bölgelere taşındı. Her gün yapılan düzenli beslemelerin yanı sıra, iç dış parazit uygulamaları, uyuz hastalığı ile mücadele, kısırlaştırmalara başlandı.
Sular altında kalan Yusufeli ilçe merkezinde yaşayan sahipsiz sokak hayvanlarının tahliyelerine devam ederken, sular altında kalan bölgelerde mahsur kalan hayvanları kurtarma çalışmalarına devam edildi.
Yeni Yusufeli ilçe merkezi ve çevre köylerde yaşayan sahipsiz sokak hayvanlarının günlük beslenmeleri devam ederken aynı zamanda şu ana kadar yapmış olduğumuz 300 köpek kısırlaştırmasına ek olarak yıl sonuna kadar 500 kedi ve köpeğimizi daha kısırlaştırmayı hedefliyoruz.
Yusufeli ilçe merkezi ve yakın köyleri’de yapmış olduğumuz beslemelerde günlük 15 kg lık 5 paket maması ve 2 paket kedi maması harcıyoruz. Aylık mama tüketimimiz 15 kg’lık 210 paket kedi ve kopek mamasıdır.
Yusufeli kedi ve köpek maması temini için bize bağış yapabilir, yada mama alarak bize gönderebilirsiniz.
Yıl sonuna kadar yaklaşık 500 sahipsiz sokak hayvanımızı kısırlaştırmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda sponsor olmak isterseniz iletişime geçebilirsiniz.
Yusufeli’nde ki ekibimizin kullandığı araç ve yakıt giderleri, personel maaşları, hasta yada yaralı hayvanlarımız için klinik giderlerimize katkı sağlamak üzere derneğimize bagış yapabilir, düzenli sponsorumuz olabilirsiniz.